Vad är VPS eller virtuell server

VPS eller virtuell server

En VPS är en av flera mjukvarubaserade servrar som ligger på en fysisk server i ett datacenter eller rack. Varje VPS är fristående mot dom andra och precis som på en egen server kan man installera det operativsystem man tycker passar bäst samt installera programvaror som man vill.

Man kan starta om sin server utan att påverka de andra VPS:er i ett servercenter. När man skaffar en VPS får man hårdvaruresurser från servern som är dedikerade till just sin egen VPS, det går att välja minne, hårddisk samt hur många CPU-kärnor man vill betala för. En fördel med VPS är att om man i efterhand vill öka på exempelvis mängden minne eller ser att man behöver mer CPU kraft kan man enkelt uppgradera och köpa till. En VPS blir nästa steg när man behöver mer kraft, hastighet eller flexibilitet jämfört med vad ett webbhotell. Du kan använda en VPS till mer än att hosta hemsidor, du har full frihet att använda din server till det du vill ex remote access, VPN, backup/lagring eller ekonomisystem.

Vi erbjuder VPS:er från ca 149 kr mån och har egna dedikerade servers för detta men även externa lösningar från bl.a. Amazon, Lightsail, Backblaze m.fl.