Grundläggande it-säkerhet

Grundläggande it-säkerhet, virusskydd, brandvägg

Tänk på din grundläggande it-säkerhet

Det finns några saker du alltid bör göra för att skydda din dator och dina uppgifter. Slarvar du med säkerheten kan det drabba både dig själv och andra.

Ingen dator, eller mobiltelefon och surfplatta för den delen, går helt säker för skadlig kod. Och ja, det gäller även Apples datorer och mobiler. Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra för att minimera riskerna.

4.1 Använd säkra lösenord
I huvudsak gör vi två fel när vi väljer och använder lösenord. Dels är det ofta alldeles för kort och därmed lättgissat, dels använder vi lösenordet på flera olika ställen.

Det är inte ovanligt att hackare kommer åt olika nättjänsters användardatabaser. Även om lösenorden är hashade, det vill säga inte syns i klartext, så är de inte helt säkra. De som kommit över data­basen kan på sin egen dator i lugn och ro försöka knäcka krypteringen med hjälp av speciella program. Det kan jämföras med att försöka logga in flera miljarder gånger i sekunden.

Ett sätt att ”knäcka” lösenordet är att jämföra mot en lista med vanliga ord. Ett annat sätt är att helt enkelt gissa alla möjliga kombinationer. Det är alltså dåligt att bara ha ett namn eller ett ord som lösenord. Det är också mindre bra att ha ett kort lösenord.

Ett bra lösenord är både långt och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och andra tecken – vilket tyvärr gör det nästan omöjligt att komma ihåg. Ett tips är därför att använda en hel mening som betyder något för dig som lösenord, och stoppa in siffror eller andra tecken. Allt fler säkerhetsexperter menar att längden är det väsentliga.

Bedragare vet att vi ofta använder samma lösenord på flera ställen. Om de kommit över ett lösenord kommer de att testa det på alla möjliga tjänster. Riktigt illa går det om de kommer in på ditt e-postkonto. De kan då använda ”glömt lösenordet”-funktionen på andra webbplatser och få ett nytt lösenord mejlat till sig. Använd ett riktigt bra – och unikt – lösenord till mejlen!

Ett sätt att göra det mycket svårare för bedragare är att använda tvåfaktorsinloggning. Du har det redan på din nätbank, där det krävs både bankdosa och lösenord, eller e-legitimation och en kod du får via sms, för att logga in. Även andra nättjänster, som Gmail och ­Facebook, ger dig möjlighet att använda tvåfaktorsinloggning.

En hemsnickrad variant är att skriva ned ett långt och krångligt lösenord på en lapp i plånboken. Låter det tvärtemot vad du fått höra? I regel har du ju stenkoll på var plånboken är och upptäcker snabbt om den försvinner. Men skriv lösenordet på ett sådant sätt att upphittaren – om du nu skulle bli av med plånboken – inte kan gissa vad det kan användas till.

En sista variant, kanske mest användbar för de nättjänster du sällan använder, är att skapa ett lösenord genom att hamra vilt på tangentbordet i några sekunder. När du vill logga in nästa gång använder du i stället tjänstens ”glömt lösenordet”-funktion för att få ett nytt.

4.2 Ha koll på programmen
Alla program kan innehålla säkerhetshål som gör att skadlig kod kan leta sig in i din dator. Det är därför bra att aldrig installera program i onödan, och att avinstallera dem du har slutat använda. Det gäller även pluginprogram, insticksprogram till webbläsare som exempelvis Flash.

Se till att alltid, så snabbt som möjligt, uppdatera datorns operativsystem, program och insticksprogram. Välj gärna att ladda ned och installera nya uppdateringar automatiskt, om du kan göra den inställningen vid installationen. Då minimerar du risken att skadlig kod slinker in genom nyupptäckta säkerhetshål.

Installera aldrig program du uppmanas till i fönster som dyker upp när du surfar. Det förekommer falska meddelanden om att du har drabbats av virus, bör uppdatera drivrutiner eller liknande, och måste ladda ned något som löser problemet. Stäng alltid sådana uppmaningar. Gå direkt till programvaruleverantörens hemsida i stället, om meddelandet såg äkta ut, och uppdatera där.

4.3 Uppdatera din router
Precis som program kan innehålla säkerhetshål kan din trådlösa router göra det. En router som hackats kan smitta alla datorer som ansluter till den med skadlig kod, snappa upp lösenord och skicka dig till bedragarens sida i stället för bankens när du ska logga in. 2014 avslöjade DN att Bredbandsbolaget hade ett stort säkerhetshål i de routrar de gav sina kunder. Att ändra lösenord hjälpte inte heller, eftersom de innehöll ett dolt admin-konto med ett lösenord på bara fyra tecken.

Viktigt! Uppdatera mera!

• Uppdatera routerns mjukvara, firmware, till den senaste versionen.
• Byt standardlösenord till admin-sidan.
• Se till att eventuell möjlighet att fjärrstyra routern är avslagen.